Sunday, January 8

Bubur Pewwit

Assalamualaikum

Perhatian: Ikut step elok2 untuk menjadikan masakan anda super duper sodap!yeah!

Burung berkicauan.
Perut tak keruan.
Mula mencari makan.

Warung usom jadi pilihan.
Tetapi rasa berdosa apabila terpaksa tinggalkan membe serumah dan mak cicibon kelaparan.
haih..

mak cicibon yg pantang dgr ade org masak2..mesti nk join sekaki

Maka, hari ini bubur pewwit bersama telor rebus menjadi menu masakan.

*komen master chef : bubur ini sgt senang dibuat
*komen saya: wadde?susah gila..@##@$#

****
Mula-mula, google gambar bubur dan telor rebuss. Pastu,buat andaian guane nak masak.

Hmm..pikir jap..

Ok, da dapat!.

Bahan-bahan(3 orang):

Setangkai doa+semangkuk keikhlasan
Seketul bawang beso
Seketul bawang putih
Minyak masak
1 1/2 cawan Beras
Beberapa liter air
Beberapa ketul daging 
Seketul kiub pati ayam(sebab takde kiub daging..huhu)
Serai
Sebungkus oreo(utk makan2 hilang ngantuk)

Cara-cara:

1-Baca basmalah sambil doa dapat isteri yang pandai masak. Amin..

2-Potong apa yang patut. Bawang beso dan bawang putih.


3-Tumiskan bawangan tadi di bawah api kecik. Alamak, lupa minyak takde..

Pause..
beli minyak jap.
Lepas 5 minit..

4-Letak minyak dan tumis kembali bawangan tadi.

5-Masukkan pula daging yang telah dibasuh ke dalam tumisan tersebut.


6-Lepas da agak-agak sedap menumis, masukkan beras bersama beberapa liter air(ikut korang la nak letak berapa,asalkan air lagi banyak dari beras).

7-Adjust kelembutan bubur ikut citarasa dengan menambah air sikit-sikit.

8-Sementelah itu, rebus telor di kuali bersebelahan dalam 5 minit.
Di waktu yang sama, letak kiub ayam dan serai ke dalam bubur tadi.


9-Tunggu dalam 25minit, siap!. Kupas telor bos dan makan bersama bubur.

Best kalau makan sorang2. tapi best kuasa dua kalau dikongsi bersama-sama. 
Alolo sweetnye..bak kata senior Alan..hehe

Sebelum makan, sebut pewwit ramai-ramai 
Kemdian insaf.
Kemdian hadirkan rasa syukur, baca doa dan makan. Nyum2 =)


*Saya pun tak tau kenapa kena tumis bawang, sebab tengok dalam tibi orang selalu tumis bawang sebelum masak.haha
*Ini resepi ikut imaginasi sendiri. terpulang kalau nak buat. Risiko sendiri. Tata..
**eh awak semua, esok final nak mula da, doakan saya ye! Tata..

Sekian
Wassalam

Ketuk Kuali,
Irbid

2 comments:

  1. sibuk je mak cicinbon tu :)

    nak bubur suweet plak lepas ni. pos2.

    ReplyDelete
  2. haha..
    tu le pasal..
    cicibon plak da selalu lepak kat warong usom(kedai melayu)..

    bubur suweet tuk yg istimewa jek..takley share..cewah!

    ReplyDelete